Aile Terapisi
Alkol ya da uyuşturucu bağımlılığı veya ruh sağlığı sorunuyla mücadele eden yakınınız mı var?
Castle Sağlık’ta, madde bağımlılığı sorunu yaşayanların yakınlarına özel terapi hizmeti sunuyoruz. İstanbul’daki terapistimiz ile yüz yüze ya da sizin için daha uygun olacaksa çevrimiçi (online) olarak görüşebilirsiniz.
Zorlayıcı davranışlarla ya da bağımlılıkla mücadele etmiyor olsanız bile, bir aile üyesi olarak bağımlılık danışmanlığı size de yardımcı olabilir. Bu terapi, iletişim, sınırlar ve duygusal iyi oluş konularını ele alarak aile dinamikleri içinde anlayışı, dayanıklılığı ve iyileşmeyi teşvik eden bir alan sağlar.
Kimler Aile Terapisi Alabilir?
Aile terapisi, aile üyeleri arasındaki ilişkilere odaklanır: eşler, çocuklar, ebeveynler, kardeşler ve diğer akrabalar. Terapide amaç, sevdiğiniz bir kişinin bağımlılığının olumsuz etkilerinden tüm ailenin iyileşmesini desteklemektir.
Bağımlılığın Aileyi Nasıl Etkilediği
Bir bağımlılık veya alkol, uyuşturucu kötüye kullanımı ile mücadele eden bir yakınınızın olması, günlük hayatta birçok farklı duygunun yaşanmasına neden olabilir. Bu durum, ağır, stresli ve kaygı dolu hissettirebilir ve hem iş hem de özel hayatı olumsuz etkileyebilir.
Anksiyete, endişe veya depresyon yaşamak yaygın bir durumdur. Öfke, kırgınlık gibi duygular da ortaya çıkabilir, bunun yanı sıra çaresizlik ve umutsuzluk hissi oluşabilir. Uykusuzluk, uyku bozuklukları ve stres de yaygın tepkilerdendir.
Yetişkinler ve çocuklar, bağımlı kişinin davranışlarından dolayı genellikle suçluluk duygusuna kapılır ve bu durumu kendi hataları olarak görürler. Ancak unutmayın, bu hiçbir zaman aile üyesinin suçu değildir. Bağımlılık, karakter eksikliğinden kaynaklanmayan karmaşık bir hastalıktır ve doğru destek ve yardımla bağımlılıkla mücadele eden kişi bu döngüyü kırabilir.
Aile Terapisinin Hedefleri
Bağımlılıkla mücadele eden kişilerle yaşayan yakınlar, genellikle yıllarca süren kriz durumları içinde yaşamış ve ruhsal sağlık sorunları ile birlikte bağımlılık ilişkisine bağımlı hale gelmiş olabilirler. Aile terapisinde hedef, bir yakın olarak şunları başarmanızdır:
- Güvenli bir ortamda sorular sormak ve zorlukları tartışmak
- Sağlıklı sınırlar koymayı öğrenmek
- Ne olursa olsun daha iyi hissetmenin yollarını bulmak
- Kendi kendine yardım stratejileri geliştirmek
- Yeniden iletişim kurmaya başlamak
- Kırılan ilişkileri onarmak
- Bağımlılık hastalığı hakkında bilgi edinmek
- Utanç, acı ve öfke duygularınızı güvenli bir ortamda paylaşmak.
Bu tür tedavinin merkezinde, durumla ilgili kendi duygularınıza ve düşüncelerinize odaklanmak yer alır. Tedavi, 12 basamak programı ve bilişsel davranışçı terapiye dayanmaktadır.